Maveskindsoperation - fjern slapt maveskind med maveplastik!
Er du træt af slapt maveskind? Men en maveskindsoperation (maveplastik) kan du få den mave, du altid har drømt om. Abdominalplastik hjælper nemlig med at opstramme huden på maven, således du ikke længere har løst maveskind.
- Spar 20-40% på maveskindsoperation
- Book tid idag
Læs om maveskindsoperation
Bliv klogere på hvad en maveskindsoperation er. Læs vores informationsguide herunder.
Book gratis forundersøgelse
Find en ledig dag og book en gratis forundersøgelse hos en af vores samarbejdsklinikker.
Gennemfør behandling
Efter din forundersøgelse bliver du behandlet og får fjernet det fedt, du altid har drømt om at få fjernet
Skrevet af Oliver Rumle Hovmand, uddannet læge, Cand.med.
Et stort vægttab eller gentagne graviditeter, kan ofte give løs hud, som ikke trækker sig nok sammen af sig selv. Mange oplever, at den løse hud giver fysiske, psykiske og sociale problemer. Denne problematik kan afhjælpes af en maveskindsoperation, hvor noget af huden skæres bort og maveskinnet således strammes op.
Hvorfor får man slapt maveskind?
Mavens huds opbygning
Mavens forside består af en en række muskler hvorpå der er hæftet hud og underliggende bindevæv og fedt.
Fortil på maven er der to sæt parrede mavemuskler. Der er musculus rectus abdominis der er de lige mavemuskler, der hos meget trænede er synlige (abs), og derudover de skrå mavemuskler, muskulus kaldet obliquus internus og externus) abdominis. Dette betyder henholdsvis de indre og ydre skrå mavemuskler.
Huden på maven er strukturelt opbygget af to lag. Det øverste, synlige lag kaldes overhuden eller klinisk epidermis. Dette består i sig selv af to lag; yderst findes der et lag med døde celler der indeholder såkaldt hornstof og siges at være forhornede, og inderst et levende lag med levende celler. I overhuden dannes der konstant mange celler hvoraf de fleste er af typen pladeepithelceller.
De dannes i det nedre, levende lag og skubbes efterfølgende op i det ydre, hvor de dør, ved at der dannes nye celler under dem. På vej mod overfladen undergår de en process der hedder keratinisering eller på dansk forhorning, hvor de fyldes med stoffet keratin der gør dem hårde, og hvorved de de dør. Stoffet keratin er også en del af det der gør negle og hår hårde.
Under epidermis ligger dermis der på dansk sommetider betegnes læderhuden, og som er tykkere end overhuden. Det er hudens tykkeste lag. Den indeholder en lang række forskellige former for bindevæv, hvilke bidrager til at give huden dens styrke og elasticitet. Det er også i epidermis der findes mange specialiserede strukturer, eksempelvis hårsække og svedkirtler, talgkirtler og sanseceller, der tjener vigtige formål i kroppens opretholdelse af livet.
I dermis er der langt færre levende celler end i epidermis. Der findes såkaldte bindevævsceller (fibroblaster), der producerer proteiner med forskellige egenskaber. Heriblandt proteinet proteinet elastin der giver huden elasticitet og proteinet kollagen der tilsvarende bidrager med styrke. Derudover findes der også andre andre molekyler, der eksempelvis hjælper til at binde vand i dermis. Når huden ældes og der opstår rynker eller kommer til at hænge, er det især fordi bindevævet i dermis bliver mere sparsomt og huden bliver tyndere og mister sin elasticitet og vandbindingsevne.
Under disse to lag findes subcutis, der på dansk betegnes underhuden og som, er et lag med isolerende og stødabsorberende fedt. Subcutis er tilsvarende hudens allerdybeste lag, og består af løst bindevæv.
Bindevævet i subcutis er løst i forhold til bindevævet i dermis, fordi der ikke er lige så mange kollagene og elastiske fibre, til at give struktur som i det overliggende lag. Der findes også fedt, og subcutis udgør derved en af kroppens allerstørste fedtdepoter. Fedtet i subcutis der er af typen såkaldt hvidt fedt, findes i særlige bindevævsceller der kaldes for adipocytter og er fyldt op med fedtstoffer.
Aldersmæssige forandringer
Det er helt normalt, at mennesker før eller siden får slapt maveskind. Dette da der sker en række aldersmæssige forandringer i huden, der langsomt gør at den bliver mere elastisk. Hos ældre mennesker bliver forholdet imellem fedt og muskelmasse også langsomt større, hvilket også bidrager til der kommer mere mindre struktur på mavens forside.
Slapt maveskind efter vægttab
En væsentlig årsag til udvikling af slapt maveskind udover aldersmæssige forandringer, er vægttab af betydelig karakter. Huden tilpasser sig hele tiden efter kroppens størrelse. Dette sker hele tiden, og og kan tilskrives hudens elasticitet. Huden kan både tilpasse sig til at være større, men også til at blive mindre. Når kroppens volumen bliver større følger huden med.
Hvis kroppen har været stor – eksempelvis som ved overvægt – igennem længere tid, kan huden dog have svært ved at trække sig sammen igen, såfremt der skulle komme et større vægttab. I så fald kan huden komme til at fremstå slap og hængende – også hos helt unge.
Man bør derfor ikke være væsentligt overvægtig når man skal have foretaget en maveskindsoperation. I praksis betyder dette at BMI ikke må være over 25-30 (BMI beregnes ud fra højde og vægt BMI = vægt/højde x højde). Vigtigst er det dog, at man har nået ens målvægt, altså den vægt man ønsker at tabe sig til. Er man lidt overvægtig vil der være mulighed for, at behandling af slapt maveskind eventuelt kan ske i kombination med en fedtsugning.
Slapt maveskind efter graviditet
En tredje stor årsag til udviklingen af slapt maveskind, er graviditet og især gentagne graviditeter. Her har mavens hud været kraftigt udspilet en eller flere gange i forbindelse med graviditet, og har efterfølgende – helt som havde den været udspilet af store mængder fedt – svært ved at trække sig sammen igen.
Har du som kvinde endnu ikke fået de børn du tænker du skal have, kan operationen alligevel udføres med succes, men du skal så forberede dig på, at maven igen vil ændre form, som den uundgåeligt gør efter man har været igennem en graviditet.
Hvad er maveplastik?
Maveplastik eller abdominalplastik er samlebetegnelse for en række operationer, der har til formål at reducere forekomsten af løs eller overskydende hud på maven. De kan bruges til at afhjælpe problemer med for meget hud efter stort vægttab, graviditet eller almindelig aldring.
Hvem kan få en maveskindsoperation?
Som udgangspunkt er det muligt, at alle raske kvinder og mænd kan få foretaget en maveskindsoperation. Næsten enhver mave kan med succes opereres – men dette under forudsætning af, at man er rimeligt normalvægtig. Har du som kvinde endnu ikke fået de børn, du ønsker, kan operationen alligevel udføres med succes, men du skal så forberede dig på, at maven igen vil ændre form, som den næsten altid gør efter en graviditet.
Forskellige typer maveskindsoperationer
Klassisk abdominalplastik
Denne type operation tager fra halvanden til to og en halv time. Dette alt afhængig af en lang række individuelle forhold som alder, sundhedstilstand og om der eventuelt skal foretages fedtsugning i forbindelse med operationen. Ved operationen bliver der anlagt et snit over skambenet fra hofte til hofte, hvorefter huden løsnes op til brystbenet, og navlen skæres fri.
Den overskydende hud med underliggende fedt fra navlen og ned til skambenet fjernes efterfølgende, hvorefter huden syes sammen igen, og navlen genplaceres. Om nødvendigt foretages samtidig bugvægsplastik, hvor de to muskulus rectus abdominis samles i midtlinien.
Der anbringes efterfølgende to små plastikslanger som fjerner overskydende væske fra såret. Du får endvidere en stram bandage om maven, som skal hjælpe til at støtte bugvæggen den første måned efter operationen.
Mini-abdominalplastik
Som et alternativ til den klassiske abdominalplastik findes Mini-abdominalplastik. Den er mindre indgribende og kan både foretages i fuld bedøvelse eller i lokal bedøvelse. Operationen varer fra en til halvanden time afhængigt af om der samtidig foretages fedtsugning.
Snittet placeres her over skambenet og huden løsnes op til navlen, hvorefter overskydende hud og fedt fjernes. Hud og underliggende væv syes i tre lag. Du får efterfølgende en stram bandage om maven, som skal hjælpe til at støtte bugvæggen den første måned efter operationen.
Cerix har klinikker i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og er en af de mest populære klinikker, som tilbyder maveskindsoperationer.
Inden operationen
Inden behandlingen vil du få en konsultation med den plastikkirurg der skal foretage operationen. Her har du mulighed for at stille de spørgsmål du har i forbindelse med en eventuel behandling, og dele dine tanker med kirurgen. Konsultationen er også kirurgens mulighed for at kunne bruge sin erfaring til at vejlede dig omkring, hvilken behandling, denne mener, vil kunne gavne dig bedst alt efter, hvad dine ønsker er.
Her har du mulighed for at tage en pårørende med, men det anbefales at lade eventuelle børn blive hjemme, i det erfaringen er, at mange har svært ved at lytte efter vigtig information hvis de samtidig skal se efter eventuelle børn. Her taler du med kirurgen om dine forventninger til indgrebet og hvilket resultat du efterspørger.
Kirurgen vil foretage en grundig undersøgelse af din krop samt dit øvrige helbred, og kirurgen vil spørge ind til om du er kendt med behandlingskrævende sygdom og om du tager medicin, drikker alkohol og er ryger. Endvidere vil du blive grundig informeret omkring eventuelle risici ved indgrebet.
Du vil blive informeret om, at det bedste resultat opnåes hvis din vægt er være så tæt på et såkaldt normalt BMI, (20-25) som muligt. Det er således vigtigt hvis du er i gang med, at tabe dig, at du taber dig til den vægt du gerne vil ende på, inden du lader dig operere. Dette så plastikkirurgen kan operere din hud, så den passer til den vægt du gerne vil ende på, og du ikke pludselig efter operationen generere mere løs hud ved et yderligere vægttab. På den måde opnår du det bedst mulige resultat.
Efter du har overvejet din situation grundigt og sagt ja til operationen, vil du få en lang række forholdsregler du skal rette dig efter:
Fire måneder og gerne længere inden og 2 måneder efter operationen, anbefales det at undgå tobaksrygning da det forsinker sårhelingen og øger risikoen for ardannelse.
Rygning får nemlig de små blodkar, der forsyner vævet til at trække sig sammen. Derved kommer der mindre ilt og mere bindevæv, og derved risiko for ardannelse da dette er bindevæv. Ligeledes har ar en tendens til at blive bredere end ellers, ved rygning. Ved alle operationer er der ligeså en minimal risiko for alvorlige komplikationer såsom blodpropper, og denne risiko øges ved tobaksrygning.
I ugerne omkring operationen anbefales det at undgå medicin der indeholder det aktive stof acetylsalicylsyre samt kosttilskud med især E-vitamin, Q10, fiskeolie og levertran i store mængder. Dette da dette kan give øget blødningstendens. Undgå endvidere alle former for naturmedicin som din kirurg ikke eksplicit har sagt god for, og sørg for at orientere klinikken hvis en anden læge i mellemtiden starter dig op i et lægemiddel.
24 Timer Før operationen bør du ikke drikke alkohol, vin eller øl. Før enhver operation skal du endvidere faste. Du får information om konkrete forhold for dette af klinikken.
Undgå samtidigt at bruge diverse cremer på huden, hvor du skal opereres. Undgå også at have kontaktlinser, smykker og piercinger på.
Du skal fjerne kropsbehåring på og omkring stedet du skal opereres, på dagen for operationen eller aftenen før. Vær samtidig opmærksom på at trimme eller klippe håret væk, fremfor at barbere det væk. Har du ikke en klipper, kan du barbere området. Hvis du barberer området skal det ske 3 dage før, da der er farer for rifter og dermed risiko for betændelse efter operationen.
Såfremt du op til operationen føler dig utilpas eller syg på den ene eller anden måde, bør du omgående kontakte klinikken, da operationen i visse tilfælde vil blive udsat. Dette gælder tillige for bumser og eksempelvis eksem i området du skal opereres. Eventuelle andre ændringer i dit generelle helbred, bør du også løbende informere klinikken om.
Under operationen
På dagen for selve behandlingen vil typisk møde på klinikken om morgenen. Her vil du have have mulighed for at stille spørgsmål du ej fik stille ved forundersøgelsen, og du vil igen få fortalt vigtig information.
Efter du er ankommet, vil en sygeplejerske typisk vise dig tilrette på din sengestue, og du vil få udleveret operationstøj. Derefter bliver du ofte tilset af den anæstesilæge, der skal forestå bedøvelsen af dig. Det er en speciallæge i i specialiseret anæstesi, hvilket ofte på dansk betegnes en narkoselæge. Det er hende der skal lægge dig i generel anæstesi, hvilket er bedøvelse der gør du ikke er vågen under operationen og intet mærker. Anæstesilæge vil forklare forklarer dig om bedøvelsen og giver dig medicin som forberedelse til operationen.
Du kommer inden bedøvelsen også til at tale med din plastikkirurg igen, som sikrer sig, at du ikke har yderligere spørgsmål, hvorefter hun foretager den nødvendige optegning på huden. Derefter er du parat til at blive kørt til den egentlige operationsstue, hvor en operationssygeplejerske og anæstesisygeplejerske vil vente på dig. Her vil du bedøves, og så vil du først vågne op når operationen er forbi. Længden af operationen vil afhænge af omfanget af netop den problematik du ønsker hjælp til, samt af hvilken fremgangsmåde din kirurg vurderer bedst kan hjælpe på din problematik.
Efter operationen
Efterforløbet afhænger af type operation. Det følgende beskriver det typiske efterforløb ved klassisk abdominalplastik, og ved Mini-abdominalplastik vil det være mindre omfattende, og man vil eksempelvis typisk ikke være indlagt.
Når operationen er afsluttet, køres du til opvågningsafsnittet, hvor du vil være under observation og blive plejet af en sygeplejerske. Dette indtil du du er tilstrækkeligt vågen og stabil til til, at du kan komme tilbage på din egen sengestue. Under operationen der foregår i det førnævnte generel anæstesi, vil der ofte også være givet lokalbedøvende middel med en sprøjte, der vil hjælpe til at reducere dine smerter det første stykke tid.
Du vil således have relativt få smerter de første 4-6 timer efter operationen. Efterhånden som effekten af dette aftager, vil du af personalet på klinikken eller hospitalet få tilbudt kraftig smertestillende medicin, der kan hjælpe til at holde dig smertedækket. Dette for at du kan holde ud at være til, men også da du allerede under indlæggelsen skal øve, at være oppe og gå. Dette er vigtigt for at begrænse risikoen for blodpropper, og da det kræver du er relativt mobil, inden det kan være forsvarligt at udskrive dig.
Typisk vil der være aftalt og planlagt indlæggelse et døgn, og du vil blive udskrevet næste morgen. Dette dog afhængig af din almen tilstand og operationstidspunkt, og du vil ikke blive sendt hjem førend det vurderes forsvarligt og sikkert. Du bør ikke køre bil efter en operation, da du vil have indtaget smertestillende og/eller beroligende medicin på klinikken. Du bør som udgangspunkt ikke være alene om natten, når du er nyopereret. Det er endvidere anbefalelsesværdigt at have ledsager på hjemturen, hvad enten du tager tog/bus/taxa. Efter udskrivelsen vil du endvidere ofte få udleveret et telefonnumre til den vagthavende læge, der kan kontaktes ved evt. problemer.
Du bliver inden hjemsendelse instrueret i at tømme drænene, hvis der er anlagt dræn. Efter 4-5 dage kommer du til den første kontrol på klinikken, hvor drænene fjernes. Du vil oftest få smertestillende medicin med hjem fra klinikken med en anvisning på hvorledes tabletterne skal tages, og i hvilken dosis. Det er endvidere en god ide, at have købt håndkøbs smertestillende medicin på forhånd, eksempelvis tablet. Pamol 500 mg., som du kan anvende de første 5-7 dage.
Du skal efterfølgende komme komme til en ny kontrol efter 12-14 dage, hvor trådene du er syet med fjernes. Den afsluttende kontrol hos plastikkirurgen foretages efter 3-6 måneder, og denne tid vil typisk være aftalt på forhånd, eller du kan senere ringe og aftale en tid.
Om morgenen når drænene er fjernet, vil nogle være forskrækkede over det indledende resultat. Det er almindeligt den første uge, hvor maven fremstår hævet og grim, og alt ser ejendommeligt ud. Oftest synes man som helt nyopereret, at resultatet er anderledes end ventet. Men man skal vænne sig til det nye udseende. Det er derfor en god ide, at vente med at gøre sig for store tanker om resultatet, førend der er gået et par uger efter operationen, selvom det naturligvis kan være svært, da man har glædet sig til se sin nye mave efter operationen.
Du skal tage antibiotika, hvis dette er ordineret af klinikken. Du skal endvidere følge din kirurgs råd om, hvornår du igen skal begynde at tage din vanlige medicin efter operationen.
Arrene kan være røde i op til 12 måneder, og du bør undgå sol direkte på arret så længe. Så længe dine ar er røde, er det dog vigtigt ikke at udsætte dem for unødvendig sol.
Man vil især i den første uge have ondt. Ligeledes er det normalt med følelsesløshed. Dette skyldes, at nerverne er påvirket under operationen. Som regel aftager følelsesløsheden hurtigt – i løbet af uger – men i visse tilfælde kan den holde sig i et års tid, og i kun få procent af tilfældene bliver føleforstyrrelserne permanente.
Efter operationen er det centralt, at lytte til ens krops signaler. Hvis noget er ubehageligt eller gør ondt skal man undlade at gøre det. Man kan dog begynde at gå små ture allerede dagen efter operationen, men mere dedikeret motion i form af løb og cykling skal du vente 2-3 uger med. Mere krævende sportsaktivitet eksempelvis styrketræning kan du først påbegynde efter 6-8 uger. Det er almindeligt at man er sygemeldt fra sit arbejde i 2-4 uger efter operationen, men er der foretaget opstramning af bugvæggen eller har man et fysisk krævende arbejde kan sygemelding i op til 6 uger være nødvendig. Her er det vigtigt, at lytte godt efter ens egen krop, og de signaler den sender.
Dette gælder også med hensyn til kørsel i bil, hvor du først bør begynde når du igen kan færdes sikkert i trafikken. Dette betyder at det ikke er tilrådeligt at køre bil så længe du har store smerter smerter, og især ikke i perioden hvor du tager stærk smertestillende medicin.
Indtil drænet er fjernet efter 4-5 dage skal bandagerne beholdes på og du kan derfor ikke gå i bad. Fra 5. Dagen kan du brusebade dagligt, men skal sørge for at forbindingerne genanbringes så de giver et let tryk. På visse klinikker bliver man hjemsendt med såkaldt Micropore plaster, man kan bære på arret i de første 3 måneder. Dette bruges for at give en bedre healing og et flottere ar, og beskytter samtidigt arret mod solen. Det er dog stadig anbefalelsesværdigt ikke at udsætte arret for sol. I mangel af dette kan der anvendes solcreme med hæk faktor.
Maveplastik bivirkninger og risici
Blødning
I sjældne tilfælde kan der efter operationen opstå en blødning. Dette kan kræve at der skal foretages en ny operation, hvor kirurgen igennem denne endeligt kan stoppe blødningen. Hos omkring 1% af patienterne optræder der blødning i timerne efter operationen, som vil nødvendiggøre en sådan. Dette er en af årsagerne til at du forbliver indlagt til dagen efter operationen. Hos omkring 1-5 % vil der opstå en mindre væskeansamling under huden, som det vil være nødvendigt at tømme med dræn eller med udtræk ved en kanyle. Dette kan dog foregå efter din hjemsendelse og kræver ingen bedøvelse eller operation.
Infektion
Ved alle operationelle indgreb er der risiko for infektion. Hvis der opstår betændelse eller infektion i såret skal dette sommetider behandles med antibiotika, og infektionen kan endvidere påvirke den generelle healing af såret. Er infektionen meget voldsom, kan det endvidere blive nødvendigt at lave en ny operation. Eventuelle tegn på infektion som rødme, varme og hævelse vil typisk ses efter 1-2 uger.
Overordnet er det dog meget sikkert at blive opereret i Danmark, og risikoen for infektion er lav.
Vævsdød
Da huden ved en maveskindsoperation løsnes fra det underliggende muskelvæv kan der meget sjældent ses vævsdød langs arret. Dette vil som førnævnte infektion først kunne ses efter nogle uger, og vil give anledning til sårdannelse. I så tilfælde kan det blive nødvendigt med en mindre operation for at rette på arret til sidst, således resultatet bliver pænt.
Føleforstyrrelse og forbigående smerte
Ved operationen kan der også ske en beskadigelse af nerveforsyningen til maveregionen, hvilket kan medføre en ændret følsomhed af området. Følsomheden normaliseres ofte efter uger til måneder. Tilstanden kan dog i sjældne tilfælde være permanent. I månederne efter operationen vil man kunne endvidere kunne opleve forskellige føleforstyrrelser som stikken og prikken i arrene, men dette vil efterhånden forsvinde i takt med at den normale følesans gendannes.
Ardannelse
Arrene efter en maveplastik vil altid være synlige, da de er placeret midt på maven. Det er meget forskelligt, hvor pæne ar det enkelte menneske danner, da dette er afhængig af en lang række faktorer, herunder både livsstil og genetik. Ofte bliver arrene med tiden lyse og smalle, men hos få kan de blive mørke og brede.
Væskeansamling
Skulle der komme væskeansamling under maveskindet, vil dette kunne ses ved trådfjernelsen, og ofte også inden. Væskeansamlingen kan evt. tappes ud med en kanyle, som føres ind gennem året. På dette tidspunkt er der ingen følesans i arret. Væskeansamlingen kan gendanne sig, så flere tapninger kan blive nødvendige.
Vedvarende smerter
Der kan forekomme periodevise eller ligefrem vedvarende smerter hos mindre end 1%. Disse smerter kan være vanskelige at behandle.
Referencer
- “Short- and Long-Term Effects of Abdominal Lipectomy on Weight ….” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26210190/. Åbnet den 08. august 2021.
- “Prospective Clinical Study of 551 Cases of Liposuction and ….” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4174197/ Åbnet den 08. august 2021.
- “Abdominoplasty and Abdominal Contour Surgery: A National Plastic ….” 16 May. 2021, https://www.researchgate.net/publication/6547921_Abdominoplasty_and_Abdominal_Contour_Surgery_A_National_Plastic_Surgery_Survey. Åbnet den 08. august 2021.
Dr. Oliver Rumle Hovmand
Udover at være Ph.d. studerende hos Forskningsenhed for psykoterapi og psykopatologi i Slagelse, har Oliver tidligere arbejdet som introlæge hos Psykiatrien i Region Syddanmark. Oliver står desuden også bag bøgerne "Guide til plastikkirurgi" (2011) og "Medical Psychedelics" (2020).
Løst maveskind er nærmest noget, vi allesammen oplever på et tidspunkt i vores liv. Det kan som nævnt her på siden skyldes alt lige fra vægttab, graviditet og til alder. Abdominalplastik, også kaldet maveskindsoperation, går ind og strammer huden op. Det er en meget normal behandling, som foretages af mange danske klinikker.
Det vigtigste er, at du bliver behandlet af en klinik, som har mange anbefalinger på Trustpilot. Dette er nemlig et kvalitetsstempel, som betyder at klinikken er autoriseret og har den faglige ekspertise, der kræves og forventes.
Vi har undersøgt priserne på markedet, og ud fra vores beregninger er gennemsnitsprisen 25.000 kr. for en maveskindsoperation.
Generelt er priserne på maveskindsoperationer i storbyer som Århus, København, Odense og Aalborg højere end i mindre byer.
Nedenfor finder du en række før- og efter billeder fra patienter, som har gennemgået en maveskindsoperation. Som det ses er der mærkbare resultater.
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Hvad er den bedste klinik til maveplastik?
Klinikvalg.dk giver et overblik over de bedste klinikker i Danmark. Se dem her på siden.
Hvad koster en maveskindsoperation?
Du kan få fjernet slapt maveskind fra 22.000 kroner, men ofte koster det mere afhængig af mængden af løst maveskind. Se priser her på siden.
Hvor kan jeg se før/efter billeder?
Vi har samlet en række før/efter billeder af patienter, der har fået lavet maveskindsoperationer. Se dem her på siden.